Inbreuk van auteursrecht: wat nu?

 

Als er sprake is van inbreuk van auteursrecht kan dit voor de eigenaar van het werk zeer frustrerend zijn en schade opleveren. We spreken van inbreuk als uw werk, zonder uw toestemming of weten, op internet of op een andere manier in omloop is gebracht. Het kan bijvoorbeeld gaan om zelf gemaakte foto’s of teksten die door u geschreven zijn. Alle intellectuele bijdrage die u geleverd heeft, worden door de wet beschermd via het auteursrecht. Maar wat moet u doen als u er achter komt dat er inbreuk is geweest op uw auteursrecht? Welke stappen kunnen er ondernomen worden? Wat zijn uw rechten in deze zaak?

 

Voorbeelden van inbreuk van auteursrecht

 

Inbreuk van auteursrechten klinkt voor veel mensen een beetje abstract. Wij hebben een paar voorbeelden voor u op een rijtje gezet.

 

  • Als u een vakantiefoto online plaatst en deze vervolgens wordt gedeeld door iemand anders op sociale media is er geen sprake van schade voor u. In dat geval is het auteursrecht dan ook niet van toepassing. Als dezelfde foto opeens verschijnt op de cover van een goedlopende magazine is het een ander verhaal. In dat geval is er sprake van verdiensten voor de eigenaar van het tijdschrift zonder dat er toestemming gevraagd is of uw foto gebruikt mocht worden. In dat geval kunt u beroep doen op het auteursrecht.
  • Als iemand al een geruime tijd bezig is met het schrijven van een boek om uiteindelijk tot publicatie over te gaan en deze wordt gekopieerd en gepubliceerd door iemand anders is er duidelijk sprake van een inbreuk van het auteursrecht.
  • Ook muzikanten die plotseling hun werk op illegale websites zien verschijnen kunnen terugvallen op het auteursrecht.

 

  • Als iemand al een geruime tijd bezig is met het schrijven van een boek om uiteindelijk tot publicatie over te gaan en deze wordt gekopieerd en gepubliceerd door iemand anders is er duidelijk sprake van een inbreuk van het auteursrecht.

 

Dit zijn enkele voorbeelden van inbreuk van auteursrecht. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen.

 

Welke stappen ondernemen tegen inbreuk van auteursrecht?

 

Nu u weet wat valt onder het auteursrecht is het belangrijk om erachter te komen welke stappen u kunt ondernemen. U kunt naar het Openbaar Ministerie stappen als er sprake is van een schending van het auteursrecht. Deze zal uitzoeken of u er schade aan heeft ondervonden dat uw werk is gebruik voor andere doeleinden. Het Openbaar Ministerie kan, als deze inderdaad een schending van het auteursrecht ziet, overgaan tot het vorderen van een geldbedrag. Er zijn ook gevallen bekend waarin de situatie zo schrijnend was dat het Openbaar Ministerie overging tot een strafrechtelijke vervolging. In dat geval is het zelfs mogelijk dat de dader naast de geldboete ook nog eens voor enkele jaren in de gevangenis verdwijnt.

 

Heeft u te maken met inbreuk van het auteursrecht en staat u met de rug tegen de muur? Neem dan contact op met ons team voor meer informatie en advies op maat.